Ghana Vice Versa

In de oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt is oktober 2018 het  gemeenschapsproject Ghana Vice Versa van start gegaan. De gemeenschap wil vanuit haar gelovige inspiratie een heen en weer beweging op gang te brengen tussen Ghana en Nederland. Drie jaar lang zullen allerlei activiteiten in en vanuit de geloofsgemeenschap plaatsvinden. Het project sluit thematisch aan bij de door de Verenigde Naties opgestelde duurzame ontwikkelingdoelen.

De geloofsgemeenschap verbindt zich met twee Ghanese ontwikkelingsprojecten: het PAS Boerinnenproject en het AMO Educational Programme. Ze doet dat door samen te werken met Nederlandse partnerorganisaties: Kerk in Actie en Stichting ABaCus. Enerzijds zamelt ze geld in voor beide projecten. Anderzijds wil ze leren van de manieren waarop de bij de projecten betrokken mensen  leven, werken en geloven. Vandaar Ghana vice versa!

Meer informatie over het project Ghana Vice Versa van de oecumenische geloofsgemeenschap vindt u in de projectfolder.

PAS BOERINNENPROJECT

In Noord-Ghana verzamelen vrouwen kariténoten. Ze verwerken de noten tot shea butter, een verzorgingsproduct. Met de opbrengst uit de verkoop kunnen de boerinnen in hun levensonderhoud voorzien.

De Presbyterian Agricultural Services (PAS) biedt de lokale bevolking in Noord-Ghana hulp, onder andere aan het boerinnenproject. In totaal steunt PAS 50 coöperaties. Steeds meer coöperaties slagen erin winstgevend te zijn waardoor ze zelfstandig verder kunnen.

Kerk in Actie is één van de buitenlandse partnerorganisaties van PAS. De samenwerking sluit aan bij een associatieverdrag tussen de Protestantse Kerk in Nederland en de Presbyterian Church of Ghana.

Meer informatie over het boerinnenproject en de steun vanuit Kerk in Actie is te vinden op de website van Kerk in actie

AMO PROGRAMME

Het basisonderwijs in Ghana is verplicht en vrij toegankelijk. Het land telt ruim 12.000 basisscholen. De scholen beschikken echter nauwelijks over leer- materialen. Dit leidt tot eenzijdig klassikaal onderwijs.

AMO is de afkorting van ‘agodi ma osuahu’. In het  Nederlands  betekent dit  ‘al spelende ervaring opdoen’.
Het AMO Programme maakt in een werkplaats kleurrijke leermaterialen van lokaal gekapt hout. Daardoor kunnen jonge kinderen zich basisvaardigheden op een actieve manier eigen maken. Sinds de ingebruikname van een nieuwe werkplaats in Abotifi is schaalvergroting mogelijk. Naast leermaterialen wordt nu ook schoolmeubilair gemaakt.
Meer informatie over het AMO Programme is te vinden op de website van Amo Programme

De Nederlandse stichting ABaCus voorziet het AMO Programme van financiële middelen om nieuwe investeringen te kunnen doen.
Meer informatie over de steun vanuit ABaCus is te vinden op de website van ABaCus

AGENDA

24 december 2018: Collecte tijdens de kerstnachtviering. Na de dienst informeren we u graag bij onze tafel in de hal. Hier zijn ook houten sleutelhangers te koop met Ghanese Adinkra Symbolen, gemaakt in de werkplaats van het AMO programme.
19 november 2018: Kees van Beem verbleef afgelopen zomer in Ghana en bezocht ook de twee ontwikkelingsprojecten. Tijdens een presentatie vertelde hij over zijn indrukken voor zo’n 25 geïnteresseerde gemeenteleden.
14 oktober 2018: Officiële start van het project tijdens viering van de oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt in Amersfoort-Noord.

 KIJK-, LEES-, LUISTER- EN DOE-SUGGESTIES

 • Je kunt zelf geld doneren en/of inzamelen voor het project Ghana Vice Versa. Bijvoorbeeld bij een jubileum, verjaardag of bruiloft. Geld kunt u overmaken naar bankrekening NL34 RABO 0123 0518 00 t.n.v. Protestantse Gemeente Hoogland/Amersfoort Noord o.v.v. ‘Project Ghana Vice Versa’. Donaties aan het project zijn fiscaal aftrekbaar!
 • Neem in je voorbeden de Ghanese ontwikkelingsprojecten op.
 • Lees het boek Dof Goud van Gijs van der Ham over de historische betrekkingen van Nederland en Ghana in de periode 1593 tot 1872.
 • Bekijk op het internet video’s over het leven in Ghana. Bijvoorbeeld de VPRO documentaires:
 • Beluister de podcast over de activiteiten van Tony Chocolony’s in Ghana: (http://www.eindbazen.nl/podcast/ynzo-van-zanten/)
 • Lees een (historische) roman van een Ghanese auteur of één die zich afspeelt in Ghana. Bijvoorbeeld:
  • Yaa Gyasi, De weg naar huis
  • Ama Ata Aidoo, Keuzes
  • Kofi Awoonor, Komt de reiziger weerom
  • Lawrence Hill: Het negerboek
  • Stanley Meisler, Kofi Annan: een leven in het teken van vrede
  • Taiye Selase, Ghana ga weg
  • Arthur Japin, De zwarte met het witte hart
 • Lees een reisboek en laat je inspireren door het hedendaagse mooie en veelzijdige Ghana. Bijvoorbeeld: Ada Rosman-Kleinjan: Ghana…een reis op het ritme van de drums.

PROJECTLIED ‘WE ALL BELIEVE IN SHARING’

Will you open your heart to me?
Yes, to you I’ll open my heart.
Will you open your heart to me?
Yes, to you I’ll open my heart: sharing!
Sharing is what we believe in, we all believe in sharing
Sharing is what we believe in, we all believe in sharing

Do you really see what I need?
Yes, I really see what you need.
Do you really see what I need
Yes, I really see what you need: hoping!
We strongly hope for the best, for better for you and me
We strongly hope for the best, for better for you and me’

Are you sharing your gifts with me?
Yes, I’m sharing my gifts with you.
Are you sharing your gifts with me?
Yes, I’m sharing my gifts with you: carry!
Worldwide we carry our love,
we’ll share it with friends and strangers.

© Tekst: Gerard van Eck & Esther Ocheng-Grünbauer / Muziek: Esther Ocheng-Grünbauer

De tekst is ook in het Ghanees (Twi) en Nederlands beschikbaar.